Gymnasten Emma får inte träna – ”Det är supertråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemiåret 2020 har ungdomsidrottandet i länet minskat med närmare 11 procent jämfört med året innan. Det visar Riksidrottsförbundets sammanställning av inkomna ansökningar om aktivitetsstöd som SVT tagit del av. Minskningen märks av naturliga skäl mest inom inomhusidrotter.

Det är full fart och stor entusiasm bland de yngre gymnaster i Gefle gymnastikförening som får träna när vi besöker lokalerna vid Sörby urfjäll i Gävle. Men truppgymnasten Emma Näs som håller i träningen är inte tillåten att använda hallen för egen del.

– Det är självklart supertråkigt när man är här hela dagarna. Jag är ledare och tränar barnen men när vi skulle ha tränat står hallen tom, säger truppgymnasten Emma Näs.

Boxning, innebandy och gymnastik minskat mest

Procentuellt märks nedgången mest inom skyttesport, boxning och kampsport. Där har idrottsaktiviteterna minskat med omkring hälften. Men i absoluta tal är minskningen störst inom innebandy, där tillfällena för utövande av idrott i länet minskat med 38 015. Inom gymnastik är minskningen nästan lika stor (32 129).

Väntar på att få börja träna

– Idrotten betyder väldigt mycket för mig. Jag känner inte alls att jag är klar så det är väl därför man går och väntar på att få börja träna igen. Annars hade man nog slutat för länge sen när det har varit stängt så länge, säger Emma Näs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.