Elever på Vasaskolan i Gävle i full färd med att värdera sina egna nyhetsflöden Foto: SVT/Arkiv

Många källor till nyheter hos ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Första resultaten presenterade i från stor undersökning av ungdomars nyhetsvardag.

Svenska ungdomars flöden av nyheter i sociala medier har många källor. De flesta av nyheterna upplevs som trovärdiga. Facebook levererar de flesta – men inte de mest pålitliga – nyheterna bland sociala medier. Det är några preliminära resultat från Forskar Fredags massexperiment Nyhetsvärderaren.

Det var i slutet av augusti som projektet som av forskare från Uppsala universitet inledde processen med att kartlägga ungdomars nyhetsvanor.

Insamlingen avslutat

Datainsamlingen avslutades i fredags. Sammanlagt har 12.000 elever över hela landet varit involverade i projektet och på onsdagen presenterade de resultaten av undersökningen.

TV: Många källor när unga får sina nyheter

– Det har varit en helt otrolig uppslutning. Elever och lärare har gjort ett fantastiskt jobb som forskningsassistenter i det här unika experimentet, säger Thomas Nygren, docent vid Uppsala universitet, och ansvarig forskare för Nyhetsvärderaren, till sajten Forskarfredag

Analysen av elevernas inrapporterade nyheter kommer att pågå under hösten. Men Thomas Nygren har redan gjort en översikt för att få fram några tidiga resultat.

De första analyserna visar att eleverna anser att de flesta nyheterna har en hög trovärdighet. Samtidigt får åtta procent av de omkring 5.700 värderade nyheternas källor betyget icke trovärdig.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

TV: Ungas nyhetsvardag ska kartläggas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer