Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många ville prova på fäbodlivet under en vecka i sommar. Birgitta Sjölin gör det hela sommaren. Foto: Lari Honkanen/SVT

Många lockas till fäbodliv på Svedbovallen

Uppdaterad
Publicerad

Många kände sig kallade, men bara några få valdes ut att jobba som vallpiga på fäbodvallen utanför Ljusdal.

– Det är spännande och lärorikt, säger matteläraren Gunilla Danielsson från Norrbo.

Hon är en av de få utvalda volontärarbetarna av 150 sökande. Sommarens 27 volonterande vallpigor och vallgossar kommer från olika håll: från Falkenberg i syd till Umeå i norr. Och från England i väster.

Volontärerna jobbar under en vecka och i arbetsuppgifterna ingår att ta hand om djuren, baka och driva café. De får ingen lön, men väl mat och husrum. Och en sällsynt arbetslivserfarenhet.

Anna-Karin Wennersten har tillsammans med sina kollegor tagit tillfälligt skydd undan ett plötsligt sommarregn. Foto: Lari Honkanen/SVT

– Det här ger en unik inblick i vall-livet, säger Åsa Karlsson Florén, från Delsbo, som normalt jobbar på ett läkemedelsföretag.

Anna-Karin Wennersten är ekonom och jobbar vanligtvis på ett kontor framför en skärm hela dagarna. Nu får hon istället vara ute och jaga in kor och getter, baka och ta hand om besökare.

– Det är skönt att göra något helt annat för en vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.