Fortsatt höga elpriser i Gästrikland – många önskar tips från energirådgivare: ”Ett ökat tryck”

Uppdaterad
Publicerad

Det ovanligt höga elpriset sätter sina spår hos kommunernas energirådgivare. Allt fler privatpersoner och företag vill försöka minska sina kostnader för el.

– Många är ute efter långsiktiga lösningar, säger Christina Morais Juhlin, energi- och klimatrådgivare på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning som omfattar Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner.

Fortsatt hög nivå på elpriserna

I december och januari var det mycket höga elpriser. Normalt brukar elpriserna börja sjunka den här tiden på året, men kriget i Ukraina gör att de är på en fortsatt hög nivå i de södra elområdena, dit Gästrikland hör.

– Vi märker av ett ökat tryck på att våra invånare och företag vill ha hjälp. Men det är ju inte lika stort tryck som hos mina kollegor i södra Sverige säger Christina Morais Juhlin.

Hör Christina Morais Juhlin berätta hur hon kan hjälpa kommunivånarna och företagen att minska sina energikostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.