Foto: svt

Många ringer 112 i onödan

Publicerad

Inför nyårsnatten – då samtalen till 112 brukar fördubblas – vädjar nu SOS Alarms vd till allmänheten att inte ringa nödnumret i onödan.

– Den som bus- eller felringer till nödnumret riskerar att fördröja hjälpen för någon som är i en akut, livshotande situation, särskilt vid ett tillfälle som nyårsnatten då det rings ovanligt många samtal, säger Maria Khorsand, vd vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

SOS Alarm har 13 larmcentraler runt om i Sverige som tillsammans tar emot cirka 3 miljoner samtal per år.

Maria Khorsand, vd på SOS Alarm Foto: SOS Alarm

En del busringer

En tredjedel av samtalen saknar ett egentligt hjälpbehov och en del samtal är också rena busringningar.

Under nyårsnatten brukar samtalen till 112 fördubblas. Förra nyårsafton (kl 21-04) var det 229 personer i Gävleborgs län som ringde 112.

SOS i Falun larmar ut

På alla 13 larmcentraler i landet finns operatörer som svarar på 112, ambulansdirigenter som larmar ut ambulanser och räddningsåtgörare som larmar ut räddningstjänst/brandkår. Centralen i Falun ansvarar för att larma ut ambulans och räddningstjänst i Dalarna och Gävleborg.

Får man inte svar på ”sin egen” central inom fem sekunder blir samtalet tillgängligt för alla då lediga 112-operatörer i landet. Den som larmar om en trafikolycka vid Bolleberget kan alltså få svar av en operatör på SOS i Malmö. Direkt kopplas då ambulansdirigent och räddningsåtgörare i Falun in på medlyssning och kan larma ut ambulans och räddningstjänst i Bollnäs samtidigt som den som ringer alltså ”intervjuas” av en operatör i Malmö.

112

Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.

Källa: sosalarm.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.