Foto: Markus Dahlberg/SVT

Människor och schimpanser apar efter varandra

Uppdaterad
Publicerad

En studie om schimpansers interaktion med djurparksbesökare prisbelönades i september. SVT Nyheter Gävleborg åkte till Furuvik för att träffa schimpanserna och forskarna som deltog i projektet.

Forskarna Gabriela-Alina Sauciuc, Tomas Persson och Elaine Madsen vid Lunds universitet har studerat samspelet mellan djurparksbesökare och schimpanser på Furuviksparken utanför Gävle. Det visade sig att människor och schimpanser apar efter varandra lika mycket.

– I ungefär tio procent av fallen imiterade besökarna och aporna varandra, säger Gabriela-Alina Sauciuc.

Till vilket syfte?

– Det är ett sätt att kommunicera, att skapa kontakt.

Humoristiskt pris

Den här forskningen har i månaden belönats med ”Ig Nobel” som är ett alternativt Nobelpris, med en touch av ironi och humor. Syftet med priset är att man både ska få sig ett gott skratt och en tankeställare.

– Först förstod vi kanske inte vad som var roligt med vår forskning, men det är väl att vi spionerat på folk och apor här i parken, säger Tomas Persson och fortsätter:

– Det är viktigt att studera vår närmaste släkting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.