Marcus Östlund och hans pappa Ola Östlund fick se en varg på bara några meters håll i en villaträdgård i Hedesunda. Foto: Marcus Östlund

Marcus mötte varg i villaträdgård

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Östlund hälsade på hos familjen hemma i Hedesunda på tisdagen när han fick se en varg på bara några meters håll, mitt i villaområdet.

Det var Marcus Östlund, 20, och hans pappa Ola Östlund som fick se vargen på riktigt nära håll.

– Jag skulle släppa hundarna när jag såg att det var nåt konstigt på åkern, berättar Marcus.

Först reagerade han inte så mycket.

– Men det är väldigt högt gräs på åkern så det verkade konstigt att en hund skulle synas.

LÄS MER: Här går grisarna till attack mot vargen

Han och pappan var inte säkra på vad de såg från altanen, men hundarna fick gå in igen och de tog bilen och körde längs vägen i villaområdet som ligger centralt i Hedesunda, några mil söder om Gävle.

– När vi kom till ett hus på längan stod den där inne på tomten, så det var bara ett par meter ifrån. Den var stor men smal. Man såg direkt att det var en varg, en hund ser inte alls ut sådär.

LÄS MER: Vargar gillar inte ”fuskare”

Djuret hade gått över åkern och in på en villatomt inne i samhället, och det tror inte Marcus att ett friskt djur skulle våga göra. Han tyckte vargen såg sjuk ut och tror att den var drabbad av skabb.

– Ja, den var mager och hade knappt någon päls. Man behövde inte vara kunnig för att se att den var sjuk.

LÄS MER: Jesper jagades in i traktorn av vargar

– Den stod och nosade lite, sedan tittade den på oss och det var då jag tog upp kameran och fotade. Sedan försvann den med hög fart.

Det blev en högst unik upplevelse för Marcus Östlund.

– De har ju sett varg i Valbo också, så vi vet det finns i krokarna men jag hade aldrig trott att jag skulle få se en hos grannen...

Han har varit i kontakt med länsstyrelsen och lämnat en observation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.