• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den kritiserade fibergrävningen i byarna kring Lingbo och hör Kjell Lindroth och länsstyrelsens kritik mot Open infra. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Markägare rasar mot Open infras fibergrävning i Lingbo: ”Känner mig lurad”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Open infras fiberdragning kring Lingbo har lett till strömavbrott, översvämmade åkrar och en uppretad länsstyrelse.

– Det är förjäkligt, det är inte seriöst, säger markägaren Kjell Lindroth.

Småbyarna kring Lingbo, i både Ockelbo och Söderhamns kommuner, är på väg att få fiber. Open infra har tagit emot närmare tio miljoner kronor i EU-stöd för projektet men nu rasar markägare mot deras grävmetoder.

– Det forsar som en bäck in på mina marker, säger Kjell Lindroth.

Efter kabeldragningen genom Gopån och in på Kjells mark strömmar nu vatten in och översvämmar åkern.

Grävt i vatten utan tillstånd

Open infra har grävt i flera andra vattendrag också, utan tillstånd enligt Länsstyrelsen Gävleborg som därför har polisanmält bolaget.

Open infra vill inte ställa upp en intervju med SVT men svarar i mejl att deras underentreprenör har begått flera fel. En ny underentreprenör har anlitats för att reparera de skador som har uppkommit. Kjells mark har inte gått att reparera på grund av snö och tjäle, uppger Open infra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.