Markus Evensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal Foto: Mikael Johansson/SVT

Markus Evensson (S) överklagar nekad ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommunfullmäktige har vid två tillfällen beslutat att inte bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsens ordförande – socialdemokraten Markus Evensson. Detta efter att två revisionsrapporter riktat kritik mot honom. Nu har Evensson överklagat nekandet till förvaltningsrätten.

De båda revisionsrapporterna tar upp två fall med kritik mot Markus Evenssons agerande.

Det ena är i Evensson roll som ordförande för Stiftelsen Närljus där den tidigare vd:n sades upp på ett arbetsrättsligt felaktig sätt och därmed kostade stiftelsen närmare en halv miljon kronor i extra kostnader. Revisorerna anser att Evensson personligen kan bli skyldig betala den aktuella summan till stiftelsen. Det gör man med hänvisning till stiftelselagen.

Skottlandsresa

Den andra är den omtalade studieresan till Skottland som Evensson gjorde mot kommunstyrelsen inrådan och som kommunens revisorer i sin revisionrapport för kommunen för räkenskapsåret 2019 anser vara ett förtroendeskadligt agerande.

Följer inte praxis

Det är den senare som Evensson nu valt att överklaga:

– Jag vill få det rättsligt prövat om ett fullmäktige får ta sådana här beslut utan att följa rättspraxis. Här talar oppositionen om att man inte beviljar ansvarsfrihet för att man vill skicka en signal.

”Det gick för fort”

När det gäller uppsägningen om vd:n i Stiftelsen Närljus medger Markus Evensson att det gick för fort:

– Jag har gjort fel på så sätt att jag inte skrev en skriftlig uppsägning för vd:n. Men det har sin bakgrund att han faktiskt skulle jobba kvar. Men, visst det gick för fort, säger Markus Evensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.