En av männen som står inför rätta. Foto: SVT

Marmabranden – båda nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot de två ungdomar som står åtalade för branden i Föreningarnas hus i Marmaverken, Söderhamn

Två unga män, födda -96 och -97, står åtalade för mordbrand. De misstänks ligga bakom branden i Föreningarnas hus i Marmaverken, i början av året. De båda männen nekar till mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand, men de erkänner att de har brutit sig in i lokalen den aktuella natten.

Utslängd från fest

Enligt åtalet har en av de åtalade, en 18-årig man, blivit utslängd från den fest som pågick i Föreningarnas hus i Marmaverken utanför Söderhamn, natten mot den 3 januari. Tillsammans med en 19-årig man ska de senare under natten, när festen är över, ha återvänt och tagit sig in i lokalerna. Tidigt på morgonen larmas SOS om att det brinner för fullt i byggnaden.

Branden i Marmaverken

– Jag kan visa att elden har startat vid den tidpunkt när de har varit inne i byggnaden och inga andra fanns där. Det finns vittnen, exempelvis, säger kammaråklagare Peter Olofsson.

”De har anlagt en brand”

Den som larmar ska enligt åtalet vara en person som har skjutsat de två unga männen till och från brandplatsen. I larmsamtalet säger inringaren ”jag har grabbarna med mig och de har anlagt en brand”. 19-åringens försvarsadvokat P-A Viklund tycker inte att det bevisar att hans klient är skyldig.

– Det måste vara en slutsats som han drar då eftersom två är inne och två kommer ut och sen brinner det. Att han med bestämdhet säger att två har tänt på, det kan han inte göra, säger han.

De två männen åtalas för mordbrand, alternativt medhjälp till mordbrand. Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt beräknas pågå under två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Marmaverken

Mer i ämnet