Polisen spärrade av ett stort område efter explosionen. Foto: SVT

Maskerade män tog fel adress – hotade Sandviken-familj och detonerade bomb

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren har de två männen trängt sig in hemma hos en familj i Sandviken en kväll i mars. Med hot försöker de pressa en mamma och hennes son på pengar innan de detonerar en bomb i vardagsrummet, men gärningsmännen var på fel adress. Under måndagen inleddes rättegången i Gävle tingsrätt.

Enligt åklagaren gick de två männen, en 19-åring och en 35-åring fel. De skulle driva in en skuld på 25 000 kronor, åkte från Dalarna till Sandviken och tog sig in i den bostad de trodde tillhörde låntagaren.

Hemma var en mamma och hennes 14-årige son som pressades på pengar. Hör åklagaren i klippet ovan om vad de utsattes för innan gärningsmännen hängde upp en bomb i taklampan i vardagsrummet som sprängdes och fick glasrutor att krossas.

Inga personer skadades i explosionen och i efterhand har det visat sig att familjen var fel mål, i familjen finns en person med ett liknande namn som den polis och åklagare tror att männen egentligen letade efter. 19-åringen nekar till att ens ha befunnit sig på platsen men 35-åringen, som greps när han flydde ut genom bostaden innan explosionen, bekräftar nu att allt rör sig om ett misstag.

– Han förnekar brottet och gärningen men har sagt att han har varit på platsen, säger Marianne Kellerman, försvarsadvokat.

Högt straffvärde

Bland den tekniska bevisningen finns DNA-spår på föremål i anslutning till bostaden som åklagaren binder de båda männen till brottet som rubriceras som försök till grov utpressning och allmänfarlig ödeläggelse.

– Sprängningen av bomben, där är minimistraffet två år och med tanke på hur hela den här situationen har varit så kommer jag att yrka på ett straffvärde som är betydligt högre än så, säger Lars Göransson, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.