Ukrainska flyktingar får rätt till bland annat boende och skolgång, enligt ett beslut från EU. Detta lägger ett stort ansvar på kommunerna, säger Bengt Friberg, kommundirektör i Hudiksvalls kommun. Foto: Lari Honkanen/SVT/Peter Lazar/AFP

EU:s nya flyktingbeslut lägger stort ansvar på kommunerna

Publicerad

Under flyktingkrisen 2015 hade Migrationsverket ansvar för de flesta flyktingarna som bodde i Sverige. Först när, och om, de fick asyl hamnade de under kommunens försorg. På grund av EU:s beslut blir det nu direkt kommunernas ansvar att ordna boende, skolplats och försörjning åt flyktingarna från Ukraina.

En ny arbetsgrupp har bildats i Hudiksvall, som tar fram en beredskapsplan just nu, på grund av kriget i Ukraina. Beslutet som EU:s migrationsministrar fattade under torsdagen kräver ganska mycket från kommunerna. 

– Vi tittar på vilka boenden vi kan skaka fram. Hur vi ska göra med skolplatser. Vilka lokaler som finns, om vi behöver öppna extra förskoleavdelningar. Hur vi ska göra med transporter och tolkar och hur flyktingarna ska få hjälp socialt, med en väg in i samhället, säger Hudiksvalls kommundirektör Bengt Friberg.

Ökat ansvar för kommunerna

Vid förra flyktingkrisen bodde flera hundra asylsökande i kommunen, men då under Migrationsverkets ansvar. Den här gången tror Bengt Friberg att det kan bli färre personer.

– Men vi som kommun har ett större ansvar i ett tidigt skede den här gången, säger Bengt Friberg.

Bjuder in till samarbete

Onsdag kväll nästa vecka ska kommunen ha ett möte med kommunens frivilligorganisationer, berättar Friberg.

– Vi kommer behöva hjälp av ideella krafter för att det här ska bli bra. Vi har inte massor av tomma lägenheter som står redo, så vi kommer behöva hjälp. Vi vill i största möjliga mån undvika massförläggningar, alltså boende i idrottshallar eller liknande, säger Bengt Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.