Mässlingssjuk person besökte hälsocentral – besökare uppmanas att höra av sig

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 augusti besökte en mässlingssjuk person Strömsbro hälsocentral. Nu uppmanas människor som varit i närheten att höra av sig uppger Region Gävleborg.

Personen uppges kan ha varit i en väldigt smittsam fas under besöket. Region Gävleborgs smittskydd har kontaktat patienter och anhöriga som varit på hälsocentralen och kan ha utsatts för smitta.

I pressmeddelandet skriver man vidare att man fattade misstankar om att personen hade den smittsamma sjukdomen mässlingen.

Nu vill Region Gävleborg komma i kontakt med alla som besökt hälsocentralen eller intilliggande apotek mellan klockan 12 och 15 den 18 augusti.

De uppmanas kontakta telefonrådgivningen 1177 snarast för att få hjälp.

Bra att vaccinera sig

I nuläget uppger Robin Razmi, tf smittskyddsläkare i Region Gävleborg, att de ännu inte vet om någon mer blivit smittad ännu då inkubationstiden är två veckor. Han uppger att det pågår smittspårning och det viktiga nu är att säkerställa så de är immuna.

– Man ska inte oroa sig om man vet att man har bra immunitet, det säkerställer man bäst genom att vaccinera sig. Har man bara fått en dos så är det bra att man tar den andra dosen. Skyddseffekten är 95 procent.

Luftburen smitta

Robin Razmi uppger att det inte är den farligaste sjukdomen, men kanske den mest smittsamma.

– Det är en äkta luftburen smitta och kan spridas på flera meters avstånd och kan gå via ventilationsströmmarna. Smittan kan sitta kvar i rummet i flera timmar efteråt.

Medicin skall tas senast 24 augusti

Regionen skriver i pressmeddelandet att det finns medicin att få som skydd om man blivit smittad men att medicinen skall tas inom sex dagar efter smittillfället, senast torsdagen den 24 augusti 2023.

– Men mässling kan ge ett allvarligt förlopp, om man inte är immun eller om man tillhör riskgrupp, säger Robin Razmi.

Texten uppdateras

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande. I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

Symptom på mässling

Mässling brukar först ge följande symtom:

Torrhosta, irriterade och röda ögon som är känsliga för ljus, hög feber.

Efter några dagar får du utslag. Utslagen brukar först märkas i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslagen kan se olika ut på olika hudtyper.

På ljus hud brukar utslagen först vara ljusröda men mörknar efter några dagar. På mörk hud brukar utslagen vara mörkare redan från början. De kan ibland vara svåra att se.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.