Affisch på en anslagstavla i björntäta Los. Foto: SVT

Uppmaning: Mata inte björnarna!

Uppdaterad
Publicerad

På affischer och på sin hemsida informerar Länsstyrelsen i Gävleborg om hur man ska agera om man har björnar i sin närhet.

”Den här tiden på året händer det att björnar rör sig nära bebyggelse”, skriver myndigheten. Det beror oftast på att tillgången på mat i skogen den här årstiden kan vara dålig.

Länsstyrelsen uppmanar invånarna att inte mata björnarna, en sådan uppmaning kan man bland annat se på en anslagstavla i Los.

Länsstyrelsen påpekar att björnar som vänjer sig vid människor snabbt förlorar sin skygghet. ”Samtidigt kan björnen, i likhet med andra vilda djur, bli stressad av att människor rör sig nära och ett stressat djur kan plötsligt gå till angrepp om det känner sig trängt. En björn som förlorat respekten för människor måste ofta avlivas, eftersom det är svårt att förändra björnens beteende”, skriver länsstyrelsen vidare. 

Länsstyrelsens råd

  • Aldrig mata björnar
  • Städa bort allt som luktar mat vid din bostad, tex. fågelfrön och talgbollar, slaktavfall, fallfrukt och djurfoder
  • Förvara om möjligt soptunnan instängd
  • Gå inte ut ur bilen om du ser en björn på vägen eller i diket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.