Med ökade matpriser kan man behöva tänka annorlunda kring sina inköp. Hur gör du för att hålla nere matkostnaderna? Foto: Fredrik Sandberg /TT

Matpriserna ökar – vad är dina bästa tips för att äta billigt?

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har träffat Anna-Maria Persson från Arbrå som lägger 600 kronor i månaden på mat. Det kräver tid, kunskap och planering.

Hur gör du för att äta billigt? Eller äter du inte billigt men skulle vilja? Läs och ta del av alla tipsen som kommit in i chatten.

Vad är dina bästa tips och trix för att äta billigt? Berätta för oss.

Pinnat inlägg

Tack för alla tips som ni har delat med er av i chatten. Vi börjar runda av för dagen men det går fortfarande att läsa och ta del av tipsen på billigare mat här nedan.

Pinnat inlägg

Hej!

Reporter Arvid Jansson här som genomförde matutmaningen

Jag tyckte att det var svårt att hitta proteinrika livsmedel på en liten budget. Äter ni vegetariskt när ni vill hålla nere matkostnaderna? Om inte, vilka kötträtter rekommenderar ni?

Ge gärna era bästa tips på specifika maträtter med recept i chatten!

Anders • Här är min tips (som knappast är revolutionerande i sin kategori):

1. ersätter till mkt stor del fisk och kött med baljväxter
2. storkok till "lunch-påsar", gör ofta så det räcker två veckor framåt. Helt vegetariskt
3. frysta grönsaker istället för färska
4. inget godis förutom en dag i veckan (godis kan vara sjukt dyrt, om man ser på kilopriset)
5. avstår helt mejeriprodukter
6. lagar allt från grunden, inga halvfabrikat
7. bönor, baljväxter etc köpes torra och tillagas själv medelst blötläggning och kokning
8 Använder olivolja att tillsätta till färdig mat (för smak) och den billigare rapsoljan för stekning

Ann-Kristin Kristensson • Laga maten själv. Köp inte halvfabrikat

Sara • Den dyraste maten är den man inte äter upp

Inger • Håller nere på kolhydrater för att gå ner lite i vikt. Sällan potatis och smörgåsar och ingen mjölmat/pasta. Mycket ägg och frusen broccoli och riktigt smör (och en del fisk). Även hemgjord majonnäs. Mejeriprodukter också inkl. Cottage cheese. Äter frukost vid 6-7- tiden och lunch vid 11-12. Sällan något mer under dagen. Fett och protein håller jag mig mätt på.

Anna-Karin • 1. Släng inte mat
2. Aldrig köpe-matlådor, alltid hemlagat av storkok.
3. Köp storpack och kolla alltid jämförpris för att se vad maten kostar per kilo och jämför.
4. Laga grytor och gratängmat. Dryga ut med tex linser, rivna morötter. Funkar i det mesta tex korvstroganoff, köttbullar, köttfärssås, lasagne.
5. Köp mer av frysta grönsaker istället för färska. Broccoli och ärtor är billigt och mättande.

Li O • Jag har tre växande döttrar varav är två tonåringar så att servera fil, gröt eller liknande "svältkost" funkar inte och hade kanske varit direkt farligt för dem. De behöver äta nyttigt (svenskt) kött och lokalproducerade ägg, bra grönsaker av hög kvalité och färsk frukt, dricka färsk mjölk och äta ost för att få i sig kalcium, järn och alla andra viktiga näringsämnen.

För att lösa ekonomin har jag därför tagit ett extra jobb och jobbar 2 extra pass i månaden.

Monika • Ett dyrt inköp av en torkugn, som i längden blivit till billig mat.
Nästan all mat kan torkas hemma och man köper alltid när det är som billligast.
Inga konserveringsmedel men lång hållbarhet, elen jag använder vid torkning spar jag in på att inte ha stor frys.
Allt som inte kan torkas kan man koka in/ göra egna konserver i glasburkar.
Lika mycket jobb som att alltid leta extra-/ lägstapris.
Lite gammeldags men på så vis har min matkassa inte höjts på flera år. Stabila 1.000 kr/ månad och alla näringsämnen finns i mina råvavor.

Tack till reportern som faktiskt räknade in/ drog av det som man redan har hemma. 200 kr/ v för en person lät lite , använder man det som drogs av till ägg så har man 1 ägg/ dag = nyttigt protein.
Det tar ca: 1 år innan man "ställt in" skafferiet, kylen och frysen på et nya sättet att handla mat, den tiden kan man få kortare om man har pengar.
Torrvaror i storpack, torkade baljväxter m.m. kostar mycket i början, efter ett år fyller man bara på och då hamnar man på 500-1.000 kr/ månad.
1.000 kr/ månad = god mat, unna sig kött7 fisk/ fågel lite oftare, vardagslyx

Receptförslag - VeganskLinsstroganoff • Tjena Arvid, här kommer ett receptförslag på 4 portioner vegansk linsstroganoff

Ingredienser
3 dl röda linser, torkade
1 st gul lök
1 tsk rökt paprikapulver
2 dl växtbaserad grädde
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk soja
8 st soltorkade tomater
2 st morötter
Salt & svartpeppar
Rapsolja att steka i
4 port ris

Tillagning
Koka linserna enligt anvisning på paketet. Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk i det rökta paprikapulvret. Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré, grönsaksbuljong och soja. Låt tomatsåsen puttra i ca 10 min.

Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.

När linserna har kokat färdigt, lägg i linserna i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min. Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.

Servera med riset och gärna en sallad.

Toppa med exempelvis rostade pumpafrön eller solrosfrön

Gott, mättande, näringsriktigt och lätt att göra storkok på :)

Helena • Köper alltid för 30%-50% rabatterade grönsaker, även charkvsror och fisk. Tillagar direkt och fryser in. Bakar nyttigt, billigt bröd. Handlar på tre-fyra olika ställen, beroende på var jag befinner mig. Lagar främst grytor, 6-7 portioner direkt, med lite kött i. Superbilligt!

Sofie • Jag köper kött (och mycket annat) på svinnsmart eller kampanj. Genom att dryga ut köttet (utan att det märks) med grönsaker, rotfrukter och bönor eller linser, kan man få ut många fler portioner. På min YouTube kanal lagar jag billiga maträtter som ex. falukorvspasta, tacolasagne och grillschnitzel med smashed potatoes. Jag älskar att äta väldigt varierat, stora portioner och hålla nere kostnaden utan att det för den sakens skull, känns som man gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.