Med appen i fickan kartläggs Gävlebornas resevanor

Publicerad

Med hjälp av en app och din telefon i fickan ska Gävlebornas resevanor kartläggas. På torsdagen fick 20 000 personer en förfrågan hem i brevlådan. På måndag startar undersökningen.

Hur rör vi oss egentligen till och från jobbet och på väg till skolan eller vart vi nu är på väg? Ja, det vill Gävle kommuns trafikplanerare gärna veta och vill att vi använder vår smarta telefon för att hjälpa dem. Allt för de ska få ett bättre underlag i sin stadsplanering.

– Man behöver bara ha sin telefon i fickan och sen ska appen automatiskt känna av om man åker buss, bil, cyklar eller går, säger Calle Holmström trafikplanerare på Gävle kommun. Efter varje dag tittar man hur appen registrerat, godkänner och skickar över datan.

Anonyma användare

Appen mäter hur du rör dig och med vilket färdmedel du rör dig med. Och så förstås hur lång tid det tar. Men det måste först godkännas av användaren innan det skickas över till databasen en gång om dagen under en vecka.

– Det är viktigt att förstå att man är anonym när man skickar över datan, man har ett app-id och det finns ingen koppling mellan det och människan bakom, säger Calle Holmström.

Sex år sedan sist

Senast man gjorde en undersökning om Gävlebornas resevanor var för sex år sedan, då fick deltagarna fylla i en vanlig pappersenkät, då deltog drygt 2 800 personer. Man hoppas nu att lika många kommer delta och ladda ner appen.

Resultatet redovisas i januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.