Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Arbetsmiljöverkets Enver Berisha berätta om vad arbetsgivare missar när det kommer till utrustning med explosionsrisker.

Mer krävs för att undvika explosionsrisker på arbetsplatser

Publicerad

I går berättade SVT Gävleborg om en explosion vid en av Gästrike räddningstjänst övningar på Rörberg utanför Gävle. Och enligt Arbetsmiljöverket missar 8 av 10 arbetsplatser arbetet med att förebygga de stora riskerna som kommer med bland annat luftbehållare och andra anordningar som bär högt tryck och kan explodera.

Trycksatta luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck. Det är omkring 1,1 miljoner människor i Sverige som jobbar på arbetsplatser där trycksatta anordningar finns. Men många av arbetsgivarna vet inte om att dessa måste kontrolleras och att utrustningen innebär särskilda risker.

– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på riskerna, säger Enver Berisha på Arbetsmiljöverket. 

Ökad kunskap

Enver Berisha har under en tid lett inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare vet och förstår hur de ska förebygga skador, sjukdomar och dödsfall enligt en nya regler från 2017 för trycksatta anordningar. En del av Arbetsmiljöverkets arbete mot nollvision.

Vill se en skärpning från arbetsgivarna

Och verket vill nu se en skärpning från arbetsgivarnas sida när det kommer till det förebyggande arbetet att minimera riskerna för explosioner och skador. 

– Fungerar anordningen som den ska? Sluter den tätt, är den oskadd och funderar ventiler och nödstopp som de ska? Det här ska arbetsgivarna försäkras sig om, säger Enver Berisha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer