Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver satsningen på serverhallar vill Microsoft att 250 000 svenskar vidareutbildas i AI, i samarbete med bland annat tekniska utbildningar. – Vi ser med spänning fram emot vad det kan innebära för oss, säger Maria Strömbrink, biträdande rektor på Läroviken i Sandviken. Foto: Arvid Jansson

Microsoft miljardsatsar i Gävle och Sandviken: ”Fantastiskt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Techjätten Microsoft investerar 34 miljarder kronor för utbyggnad av serverhallar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp i Skåne.

– Fantastiskt bra att Microsoft vill satsa på Gävleborg, säger Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen Gävleborg.

Utbyggnaden ska ge utrymme för satsning på ”molninfrastruktur och AI”. Dessutom ska 250 000 personer ges kompetenslyft inom AI. Den utbildningen ska ledas av ett kunskapsråd som inrättas i samarbete med bland annat universitet och Arbetsförmedlingen.

”Spänning”

Vuxenutbildningen Läroviken i Sandviken erbjuder utbildningar inom IT-kompetens på gymnasial nivå.

AI

– Vi ser med spänning fram emot vad det kan innebära för oss. Det kanske finns delar som vi kommer att lägga till, men utbildningen vi har är väldigt träffsäker, säger Maria Strömbrink, biträdande rektor Läroviken.

Hur många arbetstillfällen satsningen kommer att generera på sikt är ännu oklart.

– Vi kommer att ha kontakt med företaget för att möta de volymer och behov som de har, säger Mohamed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet