Jörgen Edsvik (S) vill att pengarna ska riktas till de insatser som behövs allra mest. Foto: SVT/TT

Miljoner till Gävle för arbete mot segregation

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat en långsiktig miljardsatsning för att bryta segregation och ojämlikhet.

Satsningen innebär fullt utbyggd 2,2 miljarder årligen fram till 2027 som investeras i insatser för att bryta segregationen och minska klyftorna. Gävle är en av 32 kommuner som kommer att få ta del av rättvisemiljarderna.

– Det här är en viktig satsning från den socialdemokratiskt ledda regeringen för att ta itu med segregationen i Gävle och rikta insatser dit de behövs som allra mest, menar Jörgen Edsvik, kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna i Gävle.

Kommuner måste ansöka

Redan i år avsätts 425 miljoner kronor för satsningen, 2019 avsätts 1,35 miljarder, och från 2020-2027 blir det 2,2 miljarder årligen.

Grunden för att få ta del av satsningen är behovsbaserad men bygger på att kommunen ansöker om medel. Att kommunen har en eller flera områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och social utsatthet är avgörande för att få del av stödet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.