Foto: SVT/Gustaf Hallin

Milslång brand längs järnvägen mellan Storvik och Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 14:20-tiden på måndagen har Gästrike räddningstjänst larmats om flera bränder på en milslång sträcka utmed järnvägsspåren mellan Storvik och Hofors. Bränderna har pågått under eftermiddagen, men vid 19-tiden meddelade Gästrike räddningstjänst att de har bränderna under kontroll och börjar lämna platsen.

– Branden har spridit sig och vi jobbar i tre stora områden. Just nu har vi inte kontroll på branden som spridit sig in i skogen. Det är cirka 25 enheter på plats och drygt 60 personer som arbetar med släckningen. Plus några bönder, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Inga personer har skadats men flera fastigheter i riskzonen har varit nära att ta eld. Räddningstjänsten har dock lyckats sätta stopp för samtliga husskador. Tågtrafiken har stängts av på sträckan tills vidare.

– Det är väldigt, väldigt torrt i det här torra gräset och det brinner fort i skog och mark, säger Johan Melin.

Tre brandområden

Bland annat brinner det i centrala Storvik vid reningsverket, strax väster om Storvik och i Hyttmyran. Just nu arbetar räddningstjänsten med att släcka bränderna för att förhindra ytterligare spridning. Branden väster om Storvik är under kontroll och det är i Hyttmyran som branden spridit sig in i skogen. Någon uppskattning på skogsbrandens storlek finns ännu inte.

– Det är början på säsongen så det här kanske är den största insatsen vi haft hittills gällande gräsbränder, säger Martin Johansson, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Det går ännu inte att bekräfta hur bränderna startade men Gästrike räddningstjänst säger att de kan ha startats av tågtrafiken. Räddningstjänsten kan vid publiceringstillfället heller inte meddela när läget kommer att vara under kontroll

Bränderna under kontroll

Tidigt under kvällen fick räddningstjänsten kontroll över bränderna även vid Hyttmyran.

– Vi håller på att avveckla och har just nu två stationer, Storvik och Järbo, kvar på platsen. Hofors håller precis på att ge sig av nu, säger Niklas Hammarlund på Gästrike räddningstjänst.

– Det känns som att vi har bra koll på det här just nu, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.