Ekologiskt odlad broccoli ges som förklaring till kryp i soppan

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags slog eleverna larm – det flöt omkring insekter i broccolisoppan. Från köksansvarig på Bromangymnasiet ges som förklaring att insekter kan komma med när man odlar grönsaker, och det kan hända lättare eftersom att broccolin var ekologisk, odlad utan bekämpningsmedel.

Johan Jansson, köksansvarig på Bromangymnasiet, har varit med om liknande händelser tidigare med fynd av insekter i grönsaker.

– Ja, inte för mig, men jag har sett det förut.

Vad beror det på?

– Det beror på att när man odlar grönsaker så finns det självklart risk för att insekter kan hamna i grönsakerna. Och det var så det var i det här fallet också.

Varför fanns de i broccolin?

– Förmodligen för att det är en ekologisk broccoli, den är inte så besprutad så det händer lätt att det kommer med lite kusar i grönsakerna.

Vad gör ni för att det inte ska upprepas igen?

– Vi har haft kontakt med vår leverantör. De vet vilken grönsak det handlar om, nu ligger bollen hos dem, säger Johan Jansson.

Han tillägger att det inte är farligt att få i sig de döda insekterna, men han beklagar att de inte upptäckte förekomsten tidigare.

Efter upptäckten har cirka 50 kilo fryst broccoli lagts åt sidan i en frys i skolköket, och ska troligen skickas tillbaka till leverantören.

I klippet berättar Johan Jansson mer om krypen i broccolin, vad skolan gör nu  – och om vad man serverade till lunch under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.