Kortare kvällspass har lockat personal, enligt Region Gävleborg. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Minskad arbetstid med bibehållen lön införs på länets akutmottagningar

Publicerad

Kvällpassen på länets två akutmottaningar har kortats med en och en halv timme samtidigt som full lön behålls. Arbetsgivaren tror på bättre arbetsmiljö och personalen är försiktigt positiv.

Region Gävleborg testar nu en ny arbetstidsmodell för sjuksköterskor och undersköterskor på akutmottagningarna i Hudiksvall och Gävle. Kvällspassen kortas till 80 procent men med samma lön som innan.

– Akuten har lidit av svår sjuksköterskebrist, men sedan vi kortade ned kvällspassen i våras har 17 nya sjuksköterskor anställts, säger Peter Sund, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

”Tiden har vi använt till möten”

Från Vårdförbundet hoppas man att ännu fler lockas att arbeta på akuten, men framhåller också att tiden som försvinner kan bli saknad.

– Det är självklart en stor fördel att börja senare på eftermiddagen. Det är en fin gest från arbetsgivaren som vi vinner mycket på. Nackdelen är att vi bara får en halvtimmes överlappning mellan skiften i stället för som tidigare, två timmar. Den tiden har vi använt för möten, utbildningar och annat som måste schemaläggas i fortsättningen, säger Lina Mattisson, sjuksköterska och facklig representant.

Sommarmånaderna är undantagna från den nya arbetstidsmodellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.