Ovanåkers kommun påstår att det varit ett missförstånd som ligger bakom de motstridiga uppgifterna. Foto: SVT

Ovanåkers kommun: Missförstånd bakom motstridiga uppgifter om covid-smitta

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om att Region Gävleborgs smittskyddsläkare Lars Wesslén och Ovanåkers kommun har varit oense om uppgifter om huruvida ett helt äldreboende i Edsbyn blivit smittat med covid-19. Kommunen berättar nu att allt var ett missförstånd myndigheterna emellan.

Regionens smittskyddsläkare stod fast vid sitt uttalande om att ett helt äldreboende i Edsbyn har testats positivt för covid-19 när SVT Gävleborg intervjuade honom under fredagen – trots att Ovanåkers kommun dementerat uppgifterna.

I ett pressmeddelande från Ovanåkers kommun påstår man att det var ett missförstånd som ligger bakom de motstridiga uppgifterna, då det i samtal under måndagen med smittskyddsläkaren ska ha framkommit att han använder ordet ”boende” för en ”avdelning”. Där ska missförståndet ha uppstått.

Coronaviruset i Gävleborg

I pressmeddelandet står det även att försöken att förhindra information om antalet smittade från att komma ut i media, som smittskyddsläkaren beskriver i intervjun med SVT Gävleborg, aldrig var riktade mot Ovanåkers kommun.

Smittskyddsläkaren har inte svarat när vi sökt honom under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet