En odling av resistenta bakterier undersöks på Folkhälsomyndighetens smittskyddslabb i Stockholm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt fall av mässling i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

En hälsocentral i Söderhamn har under fredagen tagit emot en patient med misstänkt mässling. Prover har skickats till Uppsala.

Patienten, som besökte hälsocentralen på sjukhuset i Söderhamn, har enligt Region Gävleborg kommit i kontakt med sex personer, dessa har fått vaccin. Hälsocentralen stängde i samband med att misstankarna uppstod.

– Det behöver inte vara mässling, men vi tar det säkra före det osäkra. Vi har hittills haft god kontroll på detta, verksamheten har hanterat det helt enligt våra rutiner. Vi ringer upp alla som eventuellt kommit i kontakt med den här personen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Proverna som har skickats till Akademiska sjukhuset i Uppsala ska behandlas skyndsamt.

– I bästa fall får vi svar i kväll, säger Signar Mäkitalo till SVT.

Senare under fredagskvällen kom det glädjande beskedet att patienten inte hade mässling.

LÄS MER: Ingen mässling i Söderhamn

Fakta om mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

De allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är sjukdomen ovanlig i Sverige.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.