Polisen bekräftar att minst ett skott har avlossats under lördagskvällen i ett bostadsområde i Gävle. Foto: Roger Nilsson

Skottlossning på Brynäs i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att minst ett skott ska ha avlossats på Brynäs runt halv sjutiden på lördag kväll.

Enligt polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin ska minst ett skott ha avlossats, men ingen person ska ha skadats.

– Jag har hört smällar och pratat med andra däruppe som också hört flera smällar, berättar fotografen Roger Nilsson som varit på plats.

Gatan Brynäsgränd spärrades av och polisen hade flera patruller i arbete.

– Det är febril aktivitet, fyra-fem polisbilar såg jag däruppe, säger Roger Nilsson på kvällen.

Hörde fyra skott på nära håll

En boende i huset berättar att han hört fyra skott helt nära – ”man sköt alltså bakom ryggen på mig, eller ca 10 meter” säger han.

Polisen berättade senare att man fått flera samtal om två personer som setts i området med ”pistolliknande föremål”. När polispatruller kom till platsen sprang de två åt varsitt håll.

Sköt varningsskott

Polisen började följa efter personerna till fots.

– Poliserna uppfattar det som att de såg stressade ut och grävde efter något i sina jackor. Med tanke på vad poliserna fått veta valde de att avlossa varningsskott, säger polisens RLC-befäl Anders Holm.

En av pojkarna, som är i 13-årsåldern, fångades in omgående. Efter en sökinsats kunde även den andra pojken, som är i 15-årsåldern, fångas in och det pistolliknande föremålet är hittat.

– Det visade sig vara en soft airgun, säger Anders Holm.

Personerna är misstänkta för brott mot vapenlagen, men har släppts på fri fot på grund av sin låga ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.