Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den åtalade mannen förnekar att det är han som syns på övervakningsvideon, menar försvarsadvokat Mats Enström. Foto: Privat/polisens förundersökning

Misstänkte bockbrännarens advokat: ”Inte min klient på övervakningsfilmen”

Uppdaterad
Publicerad

Igår väcktes åtal mot den man i 40-årsåldern från Kalmar som misstänks bränt ner julbocken i Gävle en vecka innan jul. Trots filmbevisning och utpekande av vittnen förnekar den misstänkte mannen brott.

– Han menar att det inte är han på övervakningsvideon. Han menar att många människor har den klädseln, säger Mats Enström, försvarsadvokat.

Ungefär 20 minuter efter att larmet om att julbocken stod i brand kommit in till räddningstjänsten kunde en misstänkt man i 40-årsåldern med sot på händerna gripas. Övervakningskameran intill bocken visade en man med snarlik klädsel och med liknande ansiktsdrag som den person som senare grips. 

– Det finns även vittnesiakttagelser. Enligt min uppfattning är det bilderna på personen i övervakningsvideons ansikte som kopplar den åtalade till händelsen, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare Gävle.

Tidigare dömd för flera brott

Den misstänkte mannen är dömd för flera brott sedan tidigare. De flesta för brott begångna i och runt mannens hemort Kalmar. Sedan mannen gripits för bockbränningen har en dom fallit i ett annat mål där han varit inblandad. 21 december dömdes han av Kalmar tingsrätt till 4 månaders fängelse för skadegörelse, ringa stöld och hemfridsbrott.

– Med tanke på hans tidigare brottslighet kan något annat än fängelse inte bli aktuellt om han blir fälld här, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare Gävle.

Förnekar brott

Den misstänkte mannen nekar till att det är han som syns på övervakningsfilmerna vid bocken.

– Han säger att det inte är någon unik klädsel. Det är en klädsel som många personer har, säger Mats Enström, försvaradvokat.

Den 13 januari inleds rättegången mot mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer