Greger Ljunggren, tidigare M-politiker, frias nu efter att ha varit föremål för utredning i fem år. Foto: SVT

Moderatpolitiker frias från misstankar om brott

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta moderate toppolitikern Greger Ljunggren från Söderhamn frias från misstankar om grovt bidragsbrott. Han polisanmäldes för att ha fått ut flera miljoner i felaktig assistansersättning, och utredningen har pågått i över fem år.

De misstänkt felaktiga utbetalningarna ska ha uppgått till tre miljoner kronor. Den tidigare moderata politikern har hela tiden förnekat brott. Åklagaren som hade fallet gick i pension i våras. Allt material i fallet, tusentals sidor, togs över av åklagare Christer Sammens.

Går inte att styrka grovt bidragsbrott

Sammens har nu granskat materialet och konstaterar att det bara finns tidlistor för år 2012, trots att utredningen misstankarna om bidragsbrott omfattade åren 2008-2013.

– Det behövs tidlistor för hela den misstänkta perioden för att kunna styrka grovt bidragsbrott, annars blir det svårt att fastställa vilka belopp som är felaktiga, säger Christer Sammens.  

”Ofattbart lång tid”

SVT Gävleborg har sökt Greger Ljunggren för en kommentar, men ännu inte lyckats nå honom. Så här sa han i en intervju i april, då han menade att utredningen tagit ofattbart lång tid:

– Det borde inte få vara på det här sättet. Jag får ont i magen varje gång det ringer – är det en journalist eller en åklagare? Det drabbar inte bara mig utan hela familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.