Miljonsmäll hotar landsting och regioner efter dom i Högsta Förvaltningsdomstolen Foto: TT

Momsdom kan kosta Region Gävleborg mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonsmäll kan vänta landstingen och regioner för hyrpersonal. En dom från Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att bemanningsföretag är skyldiga att betala moms, vilket kan medföra kostnadsökningar på mångmiljonbelopp för landstingen.

Domen innebär för Region Gävleborg att de får större fakturor från hyrföretagen när moms läggs på och det innebär också en förändring i det momsersättningsbidrag där Regionen får tillbaka delar av momsen.

– Med en årskostnad på runt 300 miljoner för hyrpersonal kan det innebära ökade kostnader med runt 15 miljoner kronor för Region Gävleborg, säger Bo Svedberg IT och Ekonomidirektör vid Regionen.

Skatteverket anpassar

Skatteverket jobbar just nu på ett slutligt besked om hur domen ska uttolkas. De stora effekterna gör att man kommer att ge landstingen och branschen en övergångsperiod för att anpassa sina rutiner och omförhandla sina avtal.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.