Den mordmisstänkte mannen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Där framkom att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Foto: SVT

Rätten: 46-åringen är skyldig till knivdådet

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls tingsrätt anser att bevisningen mot den 46-årige Ljusdalsbon är övertygande. Innan man avkunnar dom ska han genomgå en rättpsykiatrisk undersökning.

Under tisdagen fortsatte rättegången mot den misstänkte mannen som är åtalad för knivmordet i Bollnäs. Av den lilla rättspsykiatriska undersökningen som gjorts av mannen går det inte utesluta att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, även om det inte är troligt.

Det här gjorde att tingsrätten beslutade att mannen skulle genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning. Det gjorde rätten sedan de förklarat att man anser att åklagarens bevisning är övertygande om att 46-åringen ska ha begått brottet.

Knivmordet i Bollnäs

– Det här var fråga om rena avrättningen, ansåg åklagare Birgitta Fernlund i sin slutplädering. Hon yrkade på att den åtalade skulle få livstids fängelse om den rättspsykiatriska undersökningen inte visade att han är sjuk.

Advokaten: Det saknas teknisk bevisning

Mannens försvarare, advokat Leif Silbersky, menar att den förundersökning som gjorts har stora brister och att det finns så många frågetecken och andra alternativ till vem som kunde utfört gärningen att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 46-åringen ska ha gjort brottet.

– Det finns till exempel inte den minsta tekniska bevisning att min klient skulle ha varit på mordplatsen. Inte ett fingeravtryck eller DNA-spår, säger Leif Silbersky.

Barn blev vittne

Målsägandebiträdet, Evin Cetin, ansåg att det fanns flera omständigheter som gjorde att det fanns förutsättningar för att betala ut högre skadestånd som är praxis. Framförallt de brutala omständigheter som mordet skedde på, framför ögonen på en flicka.

– Den åtalade hade flera möjligheter att fundera över om det här brottet skulle ske framför ögonen på hans dotter. Han har haft flera möjligheter att avbryta skeendet, speciellt när hans dotter ber för sitt liv, påpekade hon i slutanförande.

Nu ska 46-åringen genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning så att rätten vet om de ska döma honom till fängelse eller vård. 46-åringen ska stanna kvar i häktet under tiden, dock utan några restrektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bollnäs

Mer i ämnet