Falu tingsrätt Foto: SVT

Gästrikekvinnan är oskyldig – hävdar advokat

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna från Gästrikland som är åtalad för medhjälp till mordet i Långshyttan är oskyldig. Det menar hennes advokat som nu på förmiddagen hållit slutplädering för sin klient.

Advokatens sista ord för sin klienten är känslosamma, berättar SVT:s utsände på rättegången. Hon tar också flera gånger upp det faktum att hennes klient är gravid och skall föda barn i februari.

Advokaten menar också att Gästrikekvinnan är oskyldig och att det finns många drabbade i det här målet. Inte minst den åtalade kvinnan och hennes familj.

Kvinna mördad i Långshyttan

Hävdar oskuld

Advokat Jannica Jansdotter började sin slutplädering med att säga att hennes klient är tidigare ostraffad.

– Man kan bara beklaga det som inträffat och det gör min klient, säger hon.

– Det här målet innehåller allt som en brittisk deckar brukar ha. Besvärliga uppväxtförhållanden och komplicerade förhållanden.

– Sammanhållningen bland de misstänkta är på ett annat sätt än hos andra grupper. Det är en brist att åklagaren inte låtit göra en noggrann undersökning om hur gruppdynamiken här har fungerat.

Advokaten trycker också på att 22-åringen samarbetat med polisen. Hon har i förhör sagt att hon inte berövat någon livet men att hon var på plats när det hände och blev chockad.

– Hon bad flera gånger att dom skulle stanna bilen – när offret höll på att strypas – så att hon kunde kliva ur.

Den 22-åriga kvinnan säger att hon är oskyldig och advokaten säger att 22-åringen under förhören och rättegången visat att hon är mycket trovärdig.

– Min klient hade heller inget motiv, inte över huvud taget, säger advokat Jansdotter och yrkar på att hennes klient skall frikännas.

Bakgrund

I somras hittades en 61-årig kvinna från Borlänge mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan. Ganska snart greps elva personer – alla bekanta till kvinnan – som misstänkta.

I mitten av november åtalades dessa vid Falu tingsrätt. Sex personer är åtalade misstänkta för mord, två för medhjälp till mord och tre för underlåtenhet att avslöja mord.

Gästrikekvinna åtalas för medhjälp

Bland de misstänkta finns den 22-årig kvinnan från Gästrikland. Hon är åtalad misstänkt för medhjälp till mord och när åklagarna slutpläderade i tisdags yrkade dom på att hon ska anses som skyldig till medhjälp till mord och dömas till tio års fängelse. Kvinnan är bland annat misstänkt för att ha deltagit i planeringen och kommit med förslag på ”hur och var” brottet skulle genomföras.

Pratade om att göra sig av med henne

Under utredningen och rättegången har de misstänkta sagt att flera av dom lånat pengar av den 61-åriga kvinnan och när hon krävde att få tillbaka pengarna blev dom rädda.

Då började dom prata om göra sig av med henne. Under rättegången säger de att de planerna inte var seriösa, det vara bara prat.

En annan av de misstänkta, en 21-årig kvinna, har haft en app i sin telefon som bandade alla hennes samtal och dessa samtal plus sms används nu som bevis av åklgarna.

I mitten av juni bjöds kvinnan med på en grillkväll vid en sjö i södra Dalarna. På väg därifrån åkte kvinnan och sju andra personer i en personbil. Två personer satt fram.

Fyra personer satt i baksätet, kvinnan satt i mitten och en av de som satt bredvid hade en person i knät, den 22-åriga kvinnan från Gästrikland. I ”skuffen” fanns ytterligare två personer.

De ska under resan ha lagt en lina runt kvinnans hals och dragit åt.

Hindrade kvinnan att komma undan

Enligt åtalet satt 22-åringen från Gästrikland i knät på en person intill kvinnan och det gjorde det svårt för kvinnan att ”komma undan”.

När bilen kom fram till gruvhålet utanför Långshyttan släpades kvinnan ut och ska då ha knivhuggits i två omgångar av en 26-årig man.

Sedan ska flera ha hjälpt till att paketera kroppen i plastsäckar och sedan släpa ner den i vattnet i gruvålet.

De advokater som pratade för sina klienters sak under onsdagen försökte få fokus på 26-åringen som ska ha utdelat knivhuggen.

En advokat sa att det var en impulshandling från 26-årings sida, de övriga hann inte ingripa och dom var också rädda för 26-åringen som hade en kniv.

Har inga minnen från händelsen

När 26-åringen förhördes under rättegången sa han att han inte minnsnågonting från veckorna kring mordet och igår sa hans advokat att det, förutom uppgifter från medåtalade, egentligen  inte finns några bevis för att han varit delaktig i mordet. Han sa också att om tingsrätten ändå väljer att döma honom så bör straffet vara betydligt mildare än livstids fängelse som åklagarna yrkat på.

När dagens advokatpläderingar är slut är också rättegången slut.  Sedan ska flera av de misstänkta genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan Falu tingsrätt meddelar domar.

Av de elva misstänkta är åtta fortfarande häktade. Tre av dessa sitter på häktet i Gävle och transporteras varje rättegångsdag till och från Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet