Se demonstrationen mot Brickagruvan. Foto: Lari Honkanen/SVT

Motståndare till Brickagruvan protesterade i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Dellenbygdens Framtid som samlar byalag, föreningar och företag, ordnade en demonstration utanför Höglidenkyrkan, för att visa sitt motstånd mot en gruvetablering i Bricka, Bjuråker.

– Det kanske förstör vattnet för hela Hudiksvalls kommun, säger Helena Palén Olofsson, en av demonstranterna.

”Vi vill ha rent vatten att dricka, vi säger nej till gruva i Bricka” skanderade den skara människor som hade samlats utanför Höglidenkyrkan i Hudiksvall, där Mark- och miljödomstolen i dag måndag påbörjade en veckas förhandlingar.

– Jag tänker att det är bra att visa för de som sitter i förhandlingarna, för politiker och för alla att det finns en massa människor som inte vill ha en gruva, säger Eleonor Johansson, en annan av alla de som samlats för att visa sitt motstånd. 

Utöver slagord bjöd demonstrationen på folkmusik från Dellenbygden. Det såldes t-shirts och flaskor med rent vatten från Dellensjöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.