Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmy Norfelt från Vallsta var inte välkommen tillbaka till jobbet efter att ha vaccinerat sig mot covid-19. Foto: SVT/Arvid Jansson

MS-sjuke Jimmy från Vallsta vaccinerade sig mot covid – fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

När MS-sjuke Jimmy Norfelt från Vallsta i Hälsingland berättade för chefen på företaget där han arbetstränade att han hade vaccinerat sig mot covid-19 var han inte längre välkommen tillbaka till jobbet. Något tidningen Kollega var först att berätta om.

– Jag blev ledsen och arg på samma gång, säger Jimmy Norfelt.

Jimmy Norfelt fick diagnosen Multipel Skleros när han var 20 år gammal, en sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. De mediciner Jimmy tar för att bromsa sjukdomsförloppet är immunförsvarsnedsättande.

– Jag löper stor risk att bli riktigt sjuk av covid-19, säger Jimmy Norfelt till SVT Gävleborg.

Arbetstränade på motorföretag

Jimmy är sjukskriven på heltid men började under våren arbetsträna på ett motorföretag. Efter att han meddelat chefen på företaget att han blivit kallad till läkarbesök där han skulle erbjudas vaccination mot covid-19 fick han ett oväntat svar.

– Jag fick svaret: ”Om du väljer att ta vaccinet kan du inte jobba kvar här”, säger Jimmy Norfelt.

Inte välkommen efter vaccineringen

Jimmy vaccinerade sig och fick beskedet att han inte var välkommen tillbaka till jobbet.

– Det jag fick mest panik över var att jag funderade på om jag hade gjort något fel. Jag har fått otroligt mycket stöd i efterhand och vet nu att det inte är så, säger Jimmy Norfelt.

Till tidningen Kollega har chefen sagt att han ifrågasätter att det finns ett vaccin, samt att ingen på företaget är vaccinerad och att det är en policy som Jimmy informerats om.

– Det pratade vi om innan. Det var han medveten om. Den policyn har vi här. Det är ingenting mot honom, säger chefen till Kollega.

Fackförbund stämmer arbetsgivaren

Fackförbundet Unionen stämmer nu praktikplatsen på 80 000 kronor då man anser att arbetsgivaren diskriminerat honom.

SVT Gävleborg har sökt Jimmys tidigare arbetsgivare vid flera tillfällen utan att få svar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet