Nattvandrare vittnar om ökning av droger bland unga: ”Har blivit normaliserat i Hudiksvall”

Publicerad

– De unga som vi möter mår fruktansvärt dåligt, säger Eva-Lotta Åström från föreningen Farsor och morsor på stan, som nattvandrar i Hudiksvall på helgkvällar.

SVT Nyheter Gävleborg följde med ut på stan.

– Vi ser ibland öppen droghandel bland ungdomar i Hudiksvall, säger Sara Wärnå, en av de sju som är med och vandrar denna kväll.

Det är framför allt på somrarna som droghandeln ökar på gator och i parker där ungdomar samlas, berättar nattvandrarna. Just denna natt är det minus tio grader och ganska få ungdomar på stan. De som ändå trotsar kylan är motorintresserade ungdomar med tillgång till fordon som A-traktorer.

Enligt de ungdomar som SVT pratar med är det inga som själva sysslar med droger, däremot syns en och annan alkoholflaska till i vimlet.

”Har blivit normaliserat”

Men nattvandrarna menar att både alkohol och narkotikaklassade läkemedel är vanligt förekommande bland Hudiksvalls unga.

– Droger har blivit normaliserat bland de unga, säger Eva-Lotta Åstrom.

Farsor och morsor på stan är en ny lokalförening i Hudiksvall. Tidigare ingick man i riksorganisationen Nattvandrarna, men sedan i höstas har man valt att gå sin egen väg.

Klicka på videon och följ med Farsor och morsor på stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.