Kroppsbesiktningen ägde rum i en gymnastikhall där det fanns en övervakningskamera i taket som inte gick att stänga av. Foto: SVT

Nakenvisitering med kameraövervakning på Gävlehäktet kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Att intagna på häktet Bomhus i Gävle kameraövervakades samtidigt som de visiterades utan kläder gillas inte av Justitieombudsmannen, JO, som riktar kritik mot Kriminalvården.

Det var efter en anonym anmälan som JO inledde en utredning av händelsen. Bakgrunden är, enligt Kriminalvården, var att det fanns misstanke om att det fanns narkotika i omlopp och därför gjordes en visitationsinsats i mitten av mars på en av våningarna.

Bild i centralvakten

I samband med visitationen fick varje intagen klä av sig naken och enskilt  genomgå en ytlig kroppsbesiktning av två vårdare. Kroppsbesiktningen ägde rum i en gymnastikhall där det fanns en övervakningskamera i taket som inte gick att stänga av. Bilden från kameran gick till en tv-skärm i centralvakten.

JO anser i sitt beslut att syftet med att förhindra införsel av narkotika inte var tillräckligt för att väga upp intrånget i den personliga integriteten.

Inte acceptabelt

– Kamerabevakningen vid det nu aktuella tillfället inte kan anses ha varit acceptabel ur integritetssynpunkt, skriver JO.

JO skriver också att häktet i efterhand konstaterat att det inte fanns skäl för att kameraövervaka kroppsbesiktningen och att kamerabilden i centralvakten därför borde ha stängts av, vilket inte gjordes. Häktet har tittat över sina rutiner för att säkerställa att en sådan bedömning görs vid framtida visitationsinsatser i gymnastikhallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.