Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de AI-genererade bilderna från ”äldreboendet” i klippet ovan. Foto: Sociala medier

Näsgården – Sveriges första AI-äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier lägger äldreboendet Näsgården i Edsbyn ut bilder från sina aktiviteter, som nagelvård och matlagning. Men Näsgården finns inte på riktigt – Ovanåkers kommun har nämligen tagit hjälp av AI för att ge en insyn i vardagen på äldreboenden.

– Det är en Instagram som vi har startat med AI-bilder, berättar Linda Ivarsson, undersköterska och aktivitetssamordnare på Näskullens äldreboende.

Tanken är att kontot ska kunna ge både anhöriga och medborgare insyn i vardagen på ett äldreboende. I och med att personalen inte får ta bilder på de boende, med hänvisning till sekretess och svårigheter med samtycke, så blev lösningen ett helt AI-baserat konto.

– Det var vår kommunikatör som kom på det, säger Christian Olars, socialt ansvarig samordnare. Det är ju lite i ropet också.

Positivt från AI-världen

Projektet med Näsgården har pågått sedan i somras. Då började personalen ta bilder när de gjorde olika saker i verksamheten och på de boende, som laddats upp i ett AI-program.

Sedan återskapar AI:n det som händer på bilderna, men ändrar på personernas utseende och omgivning. Och responsen har varit bra, enligt Christian Olars.

– Det har varit allt från medborgare som gillat inlägg och tycker det varit ett roligt initiativ. Men också från människor som jobbar med AI och som tycker det är ett fantastiskt sätt att använda den nya tekniken, säger han.

Hans förhoppning är att det också ska locka fler till omsorgsyrket.

– Vi står ju inför en utmaning där med personalbrist och då är det bra att kunna visa hur vardagen ser ut.

I klippet ovan: Se bilderna från ”Näsgården”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.