Loos Bygderåds ordförande Conny Englund säger att många i bygden är upprörda. Foto: TT/Privat

Neddragningar på bibliotek orosmoln i Los

Publicerad

I kväll har Loos Bygderåd stormöte med politiker och tjänstemän från Ljusdals kommun. Anledningen är neddragningarna inom biblioteket i Los som har börjat gälla nu i år efter ett sparbeslut från kommunen.

Neddragningarna innebär att man skär ner kraftigt på öppettiderna och bibliotekets enda anställda kommer inte att ersättas vid sjukdom och semester. Ett stort nederlag för byn menar Loos Bygderåds ordförande Conny Englund.

– Det är många i bygden som är upprörda över det här därför biblioteket är samlingspunkten och biblioteket används väldigt flitigt utav många. Både vi boende och folk som är på semester besöker biblioteket.

Men skulle ni inte kunna åka till Ljusdal för att låna böcker de dagar som biblioteket är stängt?

– Det är långt till Ljusdal, det är sex mil dit. Det kan hända att de redan har åkt ett par tre mil för att komma hit till Los och ska de fortsätta sen då, det tycker jag inte alls är något bra. Vi betalar också skatt vi som bor här i Los så jag tycker att vi ska ha kvar den här möjligheten som finns i dag.

Los biblioteks enda anställda har nu också sagt upp sig efter neddragningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer