Få delar av lokalerna har undgått skadegörelse. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Nedlagd skola såldes och övergavs – ortsbor förtvivlade

Publicerad

När Östanbo skola i Sandarne, utanför Söderhamn, lades ner för drygt 10 år sedan sålde kommunen den för 50 000 kronor. Men bolaget som köpte fastigheten har aldrig haft någon verksamhet där och nu är ortsborna bekymrade över att den förfaller.

Det var högtidligt när Söderhamns kommun sålde Östanbo skola. Guoqiang Zhao, ägaren till det bolag som förvärvade fastigheten, skrev under köpekontraktet på rådhuset. Kommunstyrelsens ordförande gav blommor när affären var avklarad.

Bolaget sysslade med hållbar utveckling inom energi och brobyggande verksamhet mellan Sverige och Kina. Verksamheten skulle bedrivas i den nedlagda skolan. Kommunen bedömde hans planer som seriösa, men det blev aldrig någonting av löftet och nu har ortsborna tröttnat på förfallet.

– Det är hemskt, det är fruktansvärt. Man blir ledsen, en så fin skola som är totalt sönderslagen. Man kan ju fundera på varför man köper någonting sådant här när man inte gör någonting av det. Varför köper man något som man låter stå och förfalla så här? det finns ingen förklaring, säger Ulla Kroon från Sandarne.

Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

– Skogen håller på att ta över, det växer träd genom byggnaderna. Det är fruktansvärt att se. Det är synd att det får förfalla när det var en så fin skola. Jag tror att det var bluff från början till slut. Det tycker jag att kommunen borde ha kollat upp mer, vem man säljer till alltså, säger Nils Rundkvist, från Östanbo.

Tycker att kommunen måste agera

Vi har inte lyckats få tag i Guoqiang Zhao, som sägs vara i Kina just nu. Men en talesperson till bolaget förklarar att marknaden försämrades efter köpet och att det var en anledningarna till att det inte blev något av verksamheten. Ortsborna tycker att kommunen måste agera innan något allvarligt händer.

– Han borde få åka hit och sätta för alla fönster. Småbarn kan ju gå in där, halka och få en glasskärva genom strupen. Vad händer då? Det är han som är ansvarig och kommunen har också ett stort ansvar. Det är ju livsfarligt, säger Kaj Gladh från Sandarne.

Lång process

Men kommunen slår ifrån sig allt ansvar trots att de är medvetna om riskerna.

– Helst skulle vi vilja åka dit och sätta upp ett stängsel för att förhindra att det sker några olyckor, men det får vi inte göra. Däremot har vi möjlighet att göra ett föreläggande som kan vara förenat med ett vite som är en slags böter för att tvinga fastighetsägaren att ta sitt ansvar. Men det är långa processer så vi har ingen möjlighet att göra något snabbt, säger plan- och byggchef Anna Tengqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.