Simon Karlsson och Johan Isolehto är två av dykarna som ständigt är under vattnet i Gavleån. Foto: Anders Sundin/SVT

Kajen i Gavleån rustas för 30 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kajerna runt Gavleån i Gävle sjunger på sista versen. Därför arbetas det fullt just nu med att förstärka dem. En stor del av arbetet pågår under vattnet.

Just nu pågår det arbeten under ytan i Gavleån som är svår att upptäcka om man bara går förbi. Men runt Alderholmsbron på södra sidan har man sedan i våras arbetat för fullt med att förstärka kajen.

– Man håller på och gjuter in den så kallade spontkajen här för att rusta upp kajen, säger Johan Larsson, gatuingenjör på samhällsbyggnad i Gävle. Ungefär en och en halv meter under normalvattenstånd ska det gjutas, så man måste alltså under vattnet och arbeta.

– Så det tar tid. Att vi börjat här beror på att det ska anläggas en gästhamn här nästa år.

Kajer från slutet av 1800-talet

En del av kajerna i innerstaden är byggda i slutet av 1800-talet så det är hög tid att bättra på dem. I själva hamndelen har inget gjorts sedan 40- och 50-talet och nu ska hela å-rummet rustas upp för 30 miljoner på tre år.

– Första etappen vi står på nu är ner till Danske bank på andra sidan Alderholmsbron, säger Johan Larsson. Sedan tar vi etapp två som är ner till Baggarevarvet framme där Limöbåten ligger.

Vad är det för skick på kajerna?

– Generellt sätt är de väldigt bra med tanke på deras ålder, säger Johan Larsson. Men vissa sträckor behöver punktinsatser.

Sjugradigt vatten

Och dessa punktinsatser arbetar bland andra Simon Karlsson och Johan Isolehto med just nu.

Vad är det för sikt där nere?

– Det är väldigt varierande, säger Simon Karlsson, anläggningsdykare som befinner sig under vattnet och som vi pratar med i en kommunikationsradio. Det är mycket grumligt på botten som kommer upp när man går där. Just nu håller jag på och mäter en bit som ska svetsas fast här.

Hur gör man när man svetsar under vattnet?

– Det är svårare än att svetsa uppe på grund av sikt och arbetsställning och sånt, men annars är det inga konstigheter.

Hur är det med säkerheten?

– Vi har ju hela tiden kontakt med dykskötare via radion.

Hur långa pass gör ni under vattnet?

– Nu börjar det bli lite kallt i vattnet, säger arbetsledaren och dykaren Johan Isolehto. Just nu är det sju grader, det är det som avgör hur länge vi kan vara där nere. Men en två tre timmar åt gången blir det ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.