En vit skata lyckades Niklas Gille fånga på bild. Foto: Niklas Gille

Niklas fångade vit skata på bild

Uppdaterad
Publicerad

En mycket sällsynt duva? Något slags sibirisk fågel som navigerat fel? Den vita långstjärtade fågeln i Hagaström, Gävle, gav Niklas Gille ordentligt huvudbry. Inte blev det bättre av att den var kvick att gömma sig i buskage och på andra svåråtkomliga platser.

Men det fanns en ledtråd till den vita fågeln.

– Jag insåg att någonting var fuffens med fågeln, säger Niklas Gille. Den hängde med ett gäng skator och det brukar inte andra fåglar göra så gärna. Och skator brukar inte heller gilla att hänga med andra fåglar. Då blir det ett väldigt kraxande.

Ovillig fotomodell

Inte blev det bättre av att fågeln var nästan omöjlig att fånga på bild. När kameran togs fram passade fågeln på att gömma sig i buskage eller på andra platser.

– Trots att jag försökte flera gånger blev det ändå min sambo som lyckades ta första bilden, det var ju lite surt, säger Niklas Gille med ett skratt.

Men till slut lyckades även Niklas Gille ta flera bilder och ringde sin fågelskådande svärfar för att berätta om den gåtfulla fågeln i Hagström. Gåtans lösning kom ganska snart.

– Det är en skata! Men det är väldigt ovanligt, jag har läst på nätet att cirka en skata på miljonen blir helt vit, säger Niklas Gille.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.