Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovis Kleen, Adam Alothmani och Hans Ström tycker förbudet är bra. Foto: Rikard Berglin/SVT

Nu är elsparkcyklar förbjudna på gångbanor – Gävlebor positiva: ”Folk kan ju inte köra”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, 1 september, är det förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor. Den som ändå kör på trottoaren riskerar 500 kronor i böter.

På Gävles gator välkomnar alla som SVT pratar med förbudet. Många ställer sig dock tveksamma till huruvida förbudet kommer att efterlevas.

– Jag har svårt att se det i och med att man är van vid att kunna köra lite hursomhelst, säger Lovis Steen.

Polisen: Låga förväntningar på att regeln efterföljs

Inte heller polisen har några höga förväntningar om att förbudet kommer att efterlevas.

– Förbudet mot vanliga cyklar efterlevs i dag jättedåligt. Så jag har låga förväntningar, säger Benjamin Sjöberg, polisansvarig för trafikfrågor lokalpolisområde Gästrikland.

Kommer ni lägga något krut på att beivra elsparkcyklar på trottoaren?

Nej, det är precis som med allt vi håller på med, det är en prioiteringsfråga. Om vi inte har något att göra och vi upplever att förbudet efterlevs dåligt kommer vi göra en insats. Narkotikabrott och skjutningar har högre prioritet så det blir verkligen från fall till fall om vi ingriper just då, säger Benjamin Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.