Nu fylls hela Hudiksvall med orienterare – det är SM i sprint

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det sprint-SM i centrala Hudiksvall. Omkring 360 personer har anmält sig till den individuella delen av tävlingen och omkring 160 personer har anmält sig till stafetten.

– Hoppas att det blir utmanande, säger Tove Alexandersson, som vunnit sju VM-guld i orientering.

Sprintdistansen är den nyaste individuella disciplinen i orientering. Första gången distansen kördes i ett professionellt mästerskap var i VM 2001 i Finland. Disciplinen genomförs ofta i urbana miljöer och kännetecknas av löpning i mycket hög fart. Grenen är också mycket vägvalsbetonad då man inte får hoppa över olika hinder såsom tjocka staket.

– Banan var rolig med lite klurigheter mot slutet, väldigt svårt då att behöva tänka på vägval som att inte springa i fel gränd, säger Matilda Lindh från Sundbybergs IK som tävlar i juniorklassen.

Fredagens kvalbana i Hudiksvall tog omkring 13-14 minuter för de snabbaste löparna.

– Det var kul, så jag har höga förväntningar inför i morgon att det ska bli riktigt bra, säger Tove Alexandersson.

Stort säkerhetspådrag

Eftersom Sprintdistansen körs i centrala Hudiksvall och biltrafiken kommer att löpa på som vanligt, så kräver arrangemanget ett omfattande säkerhetspådrag. Ungefär 50 funktionärer kommer att finnas ute i området under fredagen och 100 personer under lördagen och 60 personer på söndagen.

På lördagen kommer även allmänheten att få prova på banan som elitlöparna tar sig an.

– Då får gemene man komma hit, få en karta och prova på att lösa de problem som man ställs inför och se hur pass komplicerat det kan vara att springa en sprintorientering trots att det är ganska kort tid, säger Lars Eklund, tävlingsledare för sprint-SM 2019.

Klubbarna som arrangerar Sprint-SM 2019 är Forsa OK, Hudiksvalls orienteringsklubb, Ljusdals OK och OK Dellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.