Nu hamnar kulturen på schemat i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu schemaläggs kulturen i skolorna i Sandviken.”Kulturlöftet” betyder att Sandvikens alla 8.000 förskole- och grundskolelever under hösten och våren kommer att få se eller delta i minst ett kulturarrangemang.

– Det känns riktigt nice att få vara med och skapa eget här i kulturverkstaden, säger Mara Saroni. Tillsammans med sina klasskamrater i en sjätteklass deltar hon i en av de första evenemangen som ”Kulturlöftet” nu genomför i Sandviken.

– Det här gör jag aldrig hemma, där är det spel och datorn som gäller, berättar klasskamraten Isak Toprasi när han hämtar färg och en pensel.

Vill sprida ut det

Elin Folkesson är kultursamordnare i Sandviken och ansvarig för ”Kulturlöftet”.

– Tidigare har det varit frivilligt att delta . Många klasser har gjort det. Vissa klasser har deltagit i sju kulturevenemang under ett läsår medan andra inte varit med . Nu vill vi sprida ut det så att alla kan få ta del av detta, säger Elin Folkesson. Hon berättar att det även skrivits avtal med alla friskolor och kommunens skolor om att delta.

”Kulturlöftet” erbjuder minst ett kulturevenemang per läsår där eleverna kan se och skapa kultur. Sandvikens kommun satsar ett par hundra tusen kronor i ”Kulturlöftet”, bland annat en ny kulturtjänst .

Alla elever ska få möjlighet att delta

– Kultur är viktigt i Sandviken, säger Elin Folkesson som är glad över att man nu kan nå alla eleverna i kommunen.

– Det kan handla om dans, teater, en konsert eller att kulturskolan besöker klassen. Eller något annat som klassen vill ha och vi försöker ordna fram. Vi fördelar nu ut tiderna för hösten och våren så att alla elever i Sandviken kan få möjlighet att delta berättar Elin Folkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.