Häng med in i smedjan och se när Kenth Söderström arbetar. Foto: Anders Öhlund / SVT

Nu hörs hammarslagen hos smeden i Ockelbo igen – Kent sadlade om

Uppdaterad
Publicerad

1933 las Wij valsverk i Ockelbo ned och fram till 1980 fanns det smeder i byn till och från. Därefter har det varit tyst i smedjan. Men nu hörs hammarslagen igen då Kent Söderström sadlat om till smed som 53-åring.

– Det är dåligt betalt, skitigt och man förstör lungorna. Men lever man snålt och har en billig bil, då går det att överleva som smed, säger Kenth Söderström, som sadlade om som byggnadsarbetare och nu jobbar som smed i valsverket.

Det finns ett 30-tal smeder i landet, i Gävleborg en handfull. Kent Söderström har haft kurser i smide för intresserade under sommaren. Här finns en framtid menar han.

– Det här är ett av världens äldsta yrken. Vi har haft smedjor i Sverige i 2000 år. Jag hoppas på att fler vill prova på jobbet och börja här i Wij valsverk, säger smeden Kent Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.