Tre guldbaggar, i kategorierna bästa film, bästa manus och bästa manliga huvudroll – som spelades av Uje Brandelius själv. Det blev facit vid Guldbaggegalan i januari i år för filmen ”Spring Uje spring”. Foto: TT

Uje Brandelius film var årets bästa enligt Guldbaggejuryn

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Gävlebon Uje Brandelius självbiografiska film ”Spring Uje spring” tog storslam vid Guldbaggegalan i januari. Nu visas hans prisbelönta film på SVT Play och i kväll fredag på SVT 1.

Den här filmen skulle gått upp på biografer i mars förra året när pandemin slog till, sedan har man skjutit och skjutit och skjutit på premiären. Till slut kunde man inte låta publiken vänta och den gick upp på bio i december. Sedan slog pandemin till igen. Men nu får den alltså chansen att möta en större publik.

– Det är kanske 20 000 som sett den på bio, men nu kanske det blir 200 000 på en helg. Det är klart att man vill att många ska se den och jag har fått frågor om den efter att den blev så prisad på Guldbaggegalan, säger Uje Brandelius.

”Alla roller i familjen görs av riktiga personer”

Uje Brandelius fick Guldbaggen för bästa manliga huvudroll och spelar sig själv.

– Alla roller i familjen görs av riktiga personer, men det kändes lite konstigt att få priset när man spelar sig själv och dessutom var Rolf Lassgård nominerad. Det är klart att han är en bättre skådespelare än jag, men jag tänker inte be om ursäkt, säger Uje Brandelius.

För de flesta är Uje Brandelius troligtvis mest känd som frontman i popbandet Doktor Kosmos som tog sitt första steg i Gävle i början av 1990-talet. Han drabbades av Parkinssons sjukdom för fem år sedan och det är det som filmen handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.