Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på sjön när Milly Jäderström tar förarbevis för vattenskoter och hör kursdeltagaren som var med om en olycka. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nu krävs körkort för vattenskoter – Milly utbildas i Sandviken: ”Mycket att tänka på”

Publicerad

Sedan den första maj är det åldersgräns på 15 år för att få köra vattenskoter, men man måste också ha ett förarbevis. Inför sommaren är det nu ett stort sug efter att klara de teoretiska och praktiska testerna som bland annat sker i Storsjön i Sandviken.

Intresset för att köra vattenskoter har ökat men också också olyckorna, enligt Transportstyrelsen. För att öka säkerheten och förhindra det man kallar buskörning införs därför kravet på förarbevis.

Vattenskotrar inbjuder ju till lek, får man inte göra det längre?

– Jo, man får välja rätt ställen att köra sin vattenskoter på, men man måste ändå följa en typ av trafikmönster, säger Lars Berg, instruktör i Sandviken.

I utbildningen ingår bland annat att lära sig läsa och ta ut rutter på ett sjökort samt praktiska manövrar i hög och låg fart.

Följ med på utbildningen i Storsjön i Sandviken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.