Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots fågelattacker är talesperson Anna-Karin Niemann glad för den positiva responsen från Gävleborna. Se bocken plockas isär. Foto: Arvid Jansson/SVT

Nu monteras den fågelätna Gävlebocken ner

Publicerad

Tack och bock – nu monteras julbocken i Gävle ner för i år. Eller ja, det som finns kvar av den.

– Det har varit ett ovanligt år. Så det är rätt så skönt att plocka ner honom, säger bockens talesperson Anna-Karin Niemann.

Det som står kvar vid Rådhustorget är i stort sett bara ett skelett. Däremot inte ett brännskadat skelett, som så många gånger tidigare.

Hotet kom i år istället ovanifrån. Årets bock är gjord på halm av en annan kvalitet än tidigare, som kajorna gärna tuggade i sig.

Gävlebocken

– Min känsla är ändå att julen handlar om att ge till de som inte har. Fåglarna vill inte förstöra utan de var hungriga, säger Anna-Karin Niemann.

Ska prata med fågelexperter

Nästa år kommer den återigen att stå i esplanaden längs Drottninggatan. Hur de ska undvika en attack även nästa år – det vete fåglarna, menar Anna-Karin Niemann.

– Det är en bra fråga och vi vill inte vara med om det igen. Vi måste göra en utvärdering. Prata med bonden, fågelexperter och bockbyggarna för att säkerställa att det här inte händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet