Nu står Gävlebocken på plats

Uppdaterad
Publicerad

Idag restes kanske Gävles största kändis, Gävlebocken, på Slottstorget. Själva invigningen sker på söndag med musikaliska framträdanden, fyrverkerier och utmärkelser.

Den 13 meter höga skapelsen pryder slottstorget i Gävle varje år från den första advent. Många samlades idag för att titta och fotografera bygget.

–Nu är bocken på plats. Men arbetet är inte klart än, den ser lite luggsliten ut. Imorgon ska det finputsas hela dagen, säger Annelie Hydén, ordförande i Bockkommittén, Gävle kommun.   

Gävlebocken

För att göra skapelsen måste 56 halmmattor om 5 meter bindas. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det krävs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud.

”Bocken lever ett farligt liv”

Bockens historia började 1966 då idén om en stor halmbock på torget väcktes. Tanken är att julbocken ska stå på torget fram till nyår. Gång på gång har bocken olovligen bränts ner innan dess.

–Det finns alltid en oro att bocken inte ska få stå kvar. Bocken lever ett farligt liv. Det ligger flera månaders jobb bakom, så den är väl värd att få stå kvar till nyår, säger Annelie Hydén, ordförande i Bockkommittén.

I år räknar man som vanligt med många besökare, bland annat kommer folk från Gävles vänort Zhunai i Kina till invigningen.

För att se hur arbetet med halmmattorna går till – klicka här (extern länk).

Fakta Gävlebocken

• 1600 meter snöre används.

• 12 000 knutar knyts för hand.

• 1200 löpmeter virke behövs.

• 2500 spikar spikas.

• 50 meter tyg fästs.

• 1000 arbetstimmar krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet