Kortare arbetsdag i Ljusdal – för viss personal. Foto: SVT/Arkiv

Nu testar Ljusdal sju timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsnämnden i Ljusdals kommun satsar på personalen inom individ- och familjomsorgen under 2018. Åtta timmars arbetsdag blir nu sju timmar, och det med samma lön.

I juni gav kommunfullmäktige i Ljusdal omsorgsnämnden 18 miljoner kronor mer i budget för 2018. Det betyder att utrymmet för förändringar och satsningar ökar.

Kortare arbetsdag – samma lön

Under nästa år kommer kommunen testa hur kortare arbetsdagar förbättrar möjligheten för personalen inom individ- och familjomsorgen att återhämta sig.

– Det är ett sextiotal socialsekreterare som berörs. De har en otroligt mycket att göra och det är svårt att rekrytera personal, säger Per-Anders Stolt, facklig representant Vision.

Per-Anders Stolt, Vison. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Det är många vakanta tjänster på enheten, vilket har tvingat kommunen att ta in konsulter. Det har gjort kostnaderna tre gånger så höga som med egen perosnal.

Arbetsdagen kortas från åtta timmar till sju timmar med bibehållen lön.

Kan bli sex timmars arbetstid

Per-Anders Stolt tror den kortare arbetstiden gör att det blir mer attraktivt att jobba i Ljusdal.

– Det kommer ge större möjlighet till återhämtning vilket gör att man orkar mer när man är på jobbet. Men det kommer inte göra att det blir mindre att göra, det är en riskfaktor som har lyfts.

Han tycker att det är bra att prova det här under året och därefter utvärdera resultaten.

– Det här är en grupp som varit ansatt med mycket tungt arbete under lång tid. Det är ett psykiskt påfrestande arbete med många orosanmälningar, säger nämndens ordförande Yvonne Oscarsson (V).

Enligt henne kommer det inte bli någon utökad kostnad för kommunen eftersom det inte handlar om att anställa mer personal. Man har blickat på Östersund där liknande arbetstidsförkortning redan införts. Där arbetar socialsekreterarna sex timmar per dag.

– De orkar mer. Slår det här väl ut kan vi testa sex timmars arbetsdag här också, säger Yvonne Oscarsson.

Yvonne Oscarsson (v) ordf. omsorgsnämnden, Ljusdals kommun. Foto: Markus Dahlberg/SVT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fler satsning inom omsorgsnämnden under 2018

Återinföra habiliteringsersättningen till personer som deltar i daglig verksamhet enligt LSS.

Återinföra en kvinnofridssamordnare för att förebygga och minska mäns våld mot kvinnor.

Införa nattkameror inom äldreomsorgen för att öka tryggheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.