Ny arena för spontanidrott i Älvkarleby

Publicerad

En gammal uterink har förvandlats till en multisportarena som ska locka dit barn och ungdomar.

Finns framtidens idrottsplats i Älvkarleby?  I lilla Älvkarleby i norduppland har en gammal uterink förvandlats till en ny multisportarena i det mindre formatet. Och grundtanken är att locka ortens barn och ungdomar till spontanidrott.

– Vi vill uppmuntra barn och ungdomar, ja alla, att spontanidrotta mer. Att man bara kan sticka ner dit och dela upp lag och göra det man känner för. Att allting  inte ska vara så otroligt organiserat som det numera faktiskt ofta är, menar Älvkarleby IK:s ordförande Patrik Frej.

Hockeyrink blev multiportarena

Det började med några ungdomar som spånade på en bikeanläggning och därifrån har det vuxit vidare och den gamla idrottsplatsen i Älvkarleby är nu på väg att bli vad man kallar framtidens idrottsplats.

Den tidigare slitna hockeyrinken har förvandlats till en multisportarena och rymmer bland annat en fullstor plan för handboll eller innebandy och går även att användas till mer udda sporter som inlineshockey och rollerderby. Och dessutom kan det speciella multisportgolvet vintertid också användas till att spola is på.

En av de barn och ungdomar som är på plats när SVT Nyheter Gävleborg hälsar på är 12-åriga Emma Gustafsson. I vanliga fall brukar hon ägna sig åt handboll och golf men den här gången är det spontanfotboll som gäller.

– Jag tycker det är bra! Särskilt som det kan var svårt att få tillgång till att komma in i gympasal. Här kan man komma när man vill.

Fler planer i framtiden

Tanken är att det även ska bli konstgräs på fotbollsplanen intill och dessutom en bike- och skatepark. Och med tanke på att det bor omkring 1600 personer i Älvkarleby by är det förstås ett stort projekt att dra igång. För att lyckas har Älvkarleby IK fått bidrag  bland annat från lokala företag, arvsfonden, idrottslyftet och svenska fotbollsförbundet.

Dessutom räknar idrottsklubben med att få in pengar genom att hyra ut anläggningen ibland. Bland annat har det spelats turneringar i inlinehockey på den nya multisportrinken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer