Evelina Loberg, klimatsamordnare på länsstyrelsen Gävleborg, uppger att Gävleborg måste bli bättre på flera saker inom transportsektorn. Foto: SVT

Ny energi- och klimatstrategi i Gävleborg: ”Vi måste bli bättre på tre saker inom transportsektorn”

Publicerad

Energi- och klimatstrategin kommer av Parisavtalet där kravet på utsläppsminskningar för att temperaturen inte ska överstiga två grader på global nivå. Gävleborgs län har som mål att vara klimatneutrala 2035 och att koldioxidbudgeten inte ska överskridas enligt Parisavtalet.

Transportsektorn står för största utsläppskällan i Gävleborg som tillsammans med arbetsmaskiner motsvarar närmare 60 procent av utsläppen.

– Ur ett regionalt utvecklingsperspektiv är omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle en affärsmöjlighet. Gävleborg skulle kunna förse båda det egna länet och omvärlden med till exempel förnybar energi, biodrivmedel, träprodukter och klimatsmart stål. Att ta vara på dessa möjligheter är inte bara bra för klimatet utan också för ett attraktivt Gävleborg där människor och företag vill etablera sig, säger Evelina Loberg, klimatsamordnare på länsstyrelsen Gävleborg.

Tekniskt finns alla möjligheter att klara omställningen och klara Parisavtalets utsläppsmål.

– Däremot måste vi vilja klara det här på regional nivå, vi måste lyfta frågan och göra det synligt för företag, individ och offentliga organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.